Training gemist!?

Laatste weken krijg ik vaak volgende vraag; “Wat moet je doen als je training hebt gemist door ziekte ? “Hieronder klein overzicht, indien twijfel stuur gerust maar privébericht of mail naar info@mtibkecoach.be

Drie of minder dagen gemist

Ga verder met de training alsof er niets is gebeurd. Probeer niet de gemiste trainingen als nog in te halen. Meer trainingen in minder dagen plannen verhoogt het risico op blessures en nog meer tijdsverlies. Wanneer het maar zelden gebeurt is het niet zo erg om een paar trainingen te missen.

Vier tot zeven dagen gemist

Dit is misschien wel het moeilijkste om mee om te gaan. Wanneer de verloren tijd is veroorzaakt door ziekte, wat vaak het geval is, ben je er waarschijnlijk niet echt klaar voor om direct terug te keren naar de normale training. Zelfs niet wanneer de symptomen weg zijn. De chemie van je lichaam is waarschijnlijk veranderd, wat invloed heeft op je vermogen om te trainen. Dit vertaald zich in een snelle hartslag en waargenomen inspanning bij een normaal tempo en normale krachtinspanning. In dit geval zul je het moeten behandelen alsof je meer dan zeven dagen hebt gemist, ook al ben je weer begonnen met trainen.

Wanneer de gemiste training niet door ziekte veroorzaakt werd en je er klaar voor bent om direct weer te beginnen, zul je het plan wat moeten aanpassen. Allereerst zal je de gemiste trainingstijd moeten zien als een rustweek. Dit is noodzakelijk, maar het zal de planning voor het trainen voor je A race wel beïnvloeden. Je trainingsblokken zijn nu niet meer gesynchroniseerd om je in topvorm te brengen op de dag van de wedstrijd.

Er zijn een aantal manier om dit dilemma op te lossen. De eerste mogelijkheid, wanneer je in de Basis of Build periode zit, is om de lengte van het huidige blok in te korten met een week. Als je nog steeds niet op schema zit, doe dan hetzelfde voor het volgende blok. De tweede mogelijkheid is om de piekperiode te reduceren van twee weken naar één week. Geen van beide oplossingen zijn perfect. Ze zorgen er allebei voor dat je minder fitheid ontwikkelt. Maar dat is de realiteit van het missen van een week training. Je kunt het niet allebei hebben – en een aantal trainingen missen en dezelfde fitheid hebben als wanneer er geen training is gemist.

Wanneer je weer klaar bent om te trainen, zal je een stap terug moeten doen en waarschijnlijk twee of drie belangrijke trainingen moeten inhalen. Beslis welke de belangrijkste waren die je hebt gemist en plan ze opnieuw in. Dit zou heel goed kunnen betekenen dat de andere trainingen verder naar voren geschoven moeten worden. Uiteindelijk zal je iets moeten inleveren. Of je zult één van de uiteindelijke belangrijke culminerende trainingen moeten missen of moeten besluiten dat je genoeg vooruitgang hebt geboekt om één van de resterende trainingen in het plan over te slaan of aan te passen. Er zijn hier simpelweg teveel variabelen om je exact te vertellen hoe je moet handelen in jouw situatie. Denk er goed over na.

Eén of twee weken gemist

Als dit vanwege ziekte was en je in de Build periode zit, begin dan weer met trainen met een Basis 3 trainingsblok. Als je in de basisperiode zit, ga dan terug naar Basis. Blijf daarbij totdat jij je weer normaal voelt bij het doen van de trainingen. Je kunt het merken aan je hartslag en waargenomen inspanning die weer zullen matchen met de snelheid en kracht zoals ze deden voordat je ziek werd. Geef het nog een dag of twee in geval van twijfel. Wanneer je kracht weer terug komt, herhaal dan de laatste week van de training die je deed voordat je onderbroken werd. Wanneer die week goed gaat, pak je de training weer op vanaf dat punt. Herhaal de week nogmaals wanneer het niet goed gaat. Op een gegeven moment zul je één tot drie weken of meer van de geplande training moeten weglaten. Dat zou kunnen betekenen dat je Build 2 en/of de eerste week van de piekperiode moet weglaten.

Meer dan twee weken gemist

Als je in de Build periode zat toen deze onderbreking plaatsvond, keer dan terug naar Basis 2 en begin vanaf daar opnieuw. Als je al in de basisperiode zat, ga dan één blok terug vanaf waar je gestopt bent. Zoals bij de vorige scenario’s zul je een significant deel weg moeten laten uit je plan. Denk bij het weglaten aan de volgende volgorde: de eerste week van de piekperiode, Build 2 en vervolgens Build 1. Als er enige trainingstijd is verloren in de laatste week van Build 2 of de piekperiode, ga dan verder met je training alsof er niets is gebeurd. Maar zoals met al deze scenario’s, wanneer de verloren tijd door ziekte werd veroorzaakt, wees dan conservatief met intensiteit en overweeg dan om eerst te trainen in zones 1 en 2 totdat jij je voelt zoals normaal.