FASE 4; De Piekperiode

De piekperiode is een periode waarbij jij specifiek op jouw wedstrijd van het jaar heel goed in vorm, maar ook vooral fris bent. Aan dat laatste wordt vaak voorbijgegaan. Mtb’ers vergeten maar al te vaak dat dan niet meer in volume getraind moet worden. Ze verminderen daarom lange duurtraining en verhogen de intensiteit (meer interval trainingen).

Tijdens de piekperiode is het juist van belang om zo gericht mogelijke wedstrijd-trainingen ( simulatie van wedstrijden) te doen. Deze trainingen kunnen ook B- of C-wedstrijden zijn, om zo beter te kunnen presteren in jouw belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De piekperiode kan twee tot maximaal drie weken duren. Deze intervaltrainingen moet worden gecombineerd met rust van 72 tot 96 uur! Dit kan zowel passief als actief afgewisseld worden.

Een piekperiode van drie weken geldt voor iemand die geen blessure of ziekte heeft opgelopen tijdens voorgaande fases ( basis & build-fase). De werk-intensiteit is naast recuperatie het belangrijkste tijdens deze fase.

  • Marathon-rijders + 80km  ; net op of onder omslagpunt
  • Cross-country en/of marathon minder dan 70km: boven omslagpunt

Hierbij slaan veel renners in paniek en zorgen ze dat hun lichaam volledig opgebrand en zelfs overtraind geraakt. Overtraining mag nooit de vorm van training worden. Het kan dagen, weken, maanden tot, jaren (of levenslang)  duren tegen dat je daarvan recupereert. Als je een goede voorbereiding hebt gehad, dan zal je er klaar voor zijn. Indien niet ga dan niet overmatig trainen, maar hou vast aan een evenwichtige training. In mijn filosofie geloof ik er rotsvast in dat je maar twee keer kan pieken per jaar. Aan jou de keuze welke wedstrijden dat zullen zijn.

Voor mij is dit als trainer de leukste periode om voor jullie in te vullen omdat elke wedstrijd een doel op zich is. Ik analyseer het parcours zeer specifiek en maak daarvan race-simulaties. Mijn mtb’ers houden ervan maar zouden dit nooit kunnen doen als ze niet de juiste voorbereiding hebben gehad. Als ze deze training “gemakkelijk” aankunnen, dan weet ik dat we goed werk hebben geleverd en ze klaar zullen zijn voor hun D-day.