Koop jezelf een hartslagmeter


Te vaak vergeet men dat een hartslagmeter het instrument is om te verbeteren.
Te vaak wordt ( onnodig)  fietsmateriaal erboven gekozen.

Waarom een hartslagmeter?
Omdat het hart een spier is, moet deze ook worden ontwikkeld. Het maakt niet uit of je een groot of klein hart hebt. Er bestaat niet zoiets als een sporthart. Sommige mensen slaan van nature uit harder of trager ( mede door erfelijkheid ). Door deze te trainen zal je hart iets minder slaan. Doordat het hart minder slaat zal er ook minder bloed naar je hart moeten worden gepompt. Hoe minder bloed naar je hart gaat hoe beter je conditie en laat nu net dat het punt zijn. Jij wilt toch ook een betere conditie? Beter bergop rijden? Je collega’s bewijzen dat je beter bent? Beter een marathon eindigen zonder krampen?

Hoe bepaal ik mijn eigen hartslagzones?
Stap 1.
Bepaal uw lactaatdrempel  met een korte test. De theoretische hartslagzones zullen we achterwege laten omdat ik uit ervaring weet dat deze (bijna) nooit juist is.

Vergeet allereerst niet op te warmen ( 10 tot 15minuten rustig fietsen)

Om deze drempel te vinden doe een 30-minuut tijdrit ( geen trainingspartner en alsook niet een wedstrijd). Het zou gedaan moeten worden als een 30 minuten wedstrijd. Na 10 minuten je hartslag terug uit en aanzetten zodanig dat we gemiddelde hartslag hebben van de laatste 20 min.

Vaak krijg ik de vraag moet je dan wel hard gaan tijdens de eerste 10minuten als het toch niet mee gerekend wordt? Ja, juist wel want de eerste 10 minuten moet je hartslag zich nog wat aanpassen aan de hartslag. Let wel, die is geen 30 minuten sprint dit is het tempo dat je in wedstrijd zou rijden.

Zorg voor een parcours waar je 30minuten voluit kan gaan ( geen kruispunten, verkeerslichten, niet teveel bochten en/of afdalingen). Een kanaal is meestal een goed alternatief op een rustige dag zodanig dat niemand in je weg rijdt.

Stap 2 Je gemiddelde is je lactaatdrempel, deze kan je gebruiken op je hartslagzones te bereken.
Zone 1 minder dan  81% van je lactaatdrempel
Zone 2 81% tot 89% van je lactaatdrempel
Zone 3 90% tot 93% van je lactaatdrempel
Zone 4 94% tot 99% van je lactaatdrempel
Zone 5a 100% tot 102% van je lactaatdrempel
Zone 5b 103% tot 106% van je lactaatdrempel
Zone 5c meer dan 106% van je lactaatdrempel

Stap 3. In volgende tips zal ik je wat meer uitleg geven in welke zones best te rijden.

Let op!  Als je 100% zeker wilt zijn kan je beter een inspanningstest doen bij een expert. Ik kan jou eventueel doorsturen, neem even contact me ophttp://mtbikecoach.be/contact.html

Conclusie
Het hart moet in de juiste zones getraind worden om betere conditie te verkrijgen dus koop een hartslagmeter (Tip. Polar F2 is meer dan genoeg) i.p.v. duur materiaal die nooit je fysieke capaciteit op lange termijn zullen verbeteren het oogt allemaal mooi maar is het niet leuker fitter te zijn en je grenzen te verleggen?

P.S. een powermeter is nog beter maar ook kostelijker en pas “bruikbaar” na drie jaar gestructureerd trainen met hartslagmeter dus dit raad ik meestal ook af ( zeker in het begin).